Als het op deze manier moet, heeft onze recensent wel weer zin om naar het theater te gaan. Foto door Donald Tong via Pexels

Hooggeëerd publiek, u dacht veilig te zijn in uw thuistheater? Helaas voor u maakt Publieksrecensies.nl een langverwachte doorstart, want onze recensent staat te trappelen om uw virtuele optreden te analyseren en beoordelen. Publieks-wat? Optreden? Beoordelen? Waar gaat dit nou weer over? Een opfrisser, een disclaimer en de verplichte Corona-update.

Wat zijn publieksrecensies? Wat ís Publieksrecensies?

Tussen 2014 en 2018 bezochten we verschillende theaters, theaterfestivals en andere plekken waar groepen mensen vroeger samenkwamen. Onze Recensent observeerde de groepsdynamiek en het gedrag van individuele publieksleden, om daar vervolgens een recensie over te schrijven.

Het idee ontstond vanuit pure ergernis in de zaal, maar evolueerde tot een kunstkritiek-experiment. Het publiek is namelijk best een grote factor in de ervaring van een theatervoorstelling, dus het is vreemd dat het buiten beschouwing wordt gelaten. Een publieksrecensie blijft natuurlijk een momentopname en bovendien volledig subjectief, net als een gewone recensie. Daarom kreeg elk publiek van ons drie sterren, want een recensie met drie sterren zegt niets over een voorstelling.

Stiekem zat er aan onze kant een boel theorie en literaire inspiratie achter, maar voor de lezer was het vooral gewoon grappig om te lezen over rare mensen in de zaal. Ook prima. Voor ons was de verontwaardiging over drie sterretjes dan weer vermakelijk.

We bouwden een eigen kleine niche op, werkten samen met theaterfestivals, werden gepubliceerd in tijdschriften over kunstkritiek, en verdienden er ook nog een beetje geld mee. Of op zijn minst vrijkaartjes.

Wat ging er mis?

De voltallige redactie had even een sabbatical nodig. Vervolgens werden het er twee. Zo gaan die dingen.

Ondertussen stopten de kranten met de sterren en op facebook was het steeds minder vaak fittie tussen theatermakers en recensenten (onze grootste inspiratiebron). Toch zaten we regelmatig met jeukende handen in het theater, er moest alleen even een goede ingang gevonden worden…

En toen werd het crisis.

Waarom moet dat nu?

Juist nu! Waar we eerst moesten bedelen om vrijkaartjes, staan er nu ineens overal gratis registraties online, inclusief publiek. Natuurlijk is de ervaring van een publiek op film niet te vergelijken met er daadwerkelijk tussen zitten, maar het valt prima te observeren. We zijn verder enthousiast over het geëxperimenteer met Zoomtheater en andere livestreams met publiek in volle glorie voor een webcam.

Andersom kunnen wij nu lekker veel ‘throwbacks’ uw kant op gooien, want er staan gewoon 40 recensies uit 2014-2018 in het archief, u heeft toch niets beters te doen.

Ook interessant: wat gebeurt er als we straks met zijn dertigen het theater in mogen? Of met 100? Met mondkapjes op achter plexiglas en looproutes in de foyer en douchen in de kleedkamers voor en na de voorstelling? Gouden tijden voor amateur-antropologie.

Wat kan ik verwachten? Kan ik helpen?

Goed dat u dat vraagt!

De komende periode zullen we dus de thuistheaters onveilig maken en op zoek gaan naar registraties met waardevol publieksmateriaal. Tips zijn zeer welkom!

Bent u zelf theatermaker en heeft u een registratie met zichtbaar publiek online gezet? Een livestream of Zoomvoorstelling op de planning? Laat het ons weten! Wij schrijven de recensie, u kunt die delen met ‘Nou, wij geven ons publiek 5 sterren hoor!’ en dan hebben we allebei onze marketing voor die dag weer gedaan.

U kunt op de hoogte blijven van nieuwe recensies via facebook, natuurlijk, maar we hebben nu ook een glimmende nieuwe instagram. Voor beide kanalen geldt: liken, delen, volgen, taggen helpt enorm om het hele circus weer op gang te krijgen.

Nog meer helpen? Als het goed is ziet u rechts óf helemaal onderaan deze pagina een knop met ‘Buy me a coffee’. Daarmee kunt u eenmalig (vanaf) het bedrag van een kopje koffie doneren. Geen zin in, geen PayPal, of bent u ook sinds kort uw toekomstperspectief kwijt? Stuur een mail, dan kijken we of we er samen uit kunnen komen.

Met deze inkomsten, ook al is het maar weinig, kunnen we in ieder geval de site in de lucht houden. En misschien een deel van de huur van ons thuiskantoor. En later, wie weet, theaterkaartjes kopen. Laten we het hopen.

Hooggeëerd publiek, blijf gezond, we zien elkaar snel!