Disclaimer: Omdat er geen foto van het publiek van Have a good day! voorhanden is, gebruiken we deze foto van een ander wachtmoment tijdens de Operadagen. Het hier afgebeelde publiek vertoont uiteraard geen enkele gelijkenis met het publiek dat wordt beschreven in onderstaande recensie.

Have a good day! door OPEROMANIJA, gezien op 17 mei 2017 in de Rotterdamse Schouwburg

‘Dáárom duurt het zo lang!’

‘Hoort er allemaal bij, schat.’

Voor de tribune van de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg staat een beveiligingspoortje, met daarnaast twee brede beveiligers. Het publiek schuift één voor één door het poortje. Soms klinkt er een piep, en dan moet er een tas gecontroleerd worden. De uitroepen over de lange wachttijd zijn tot in de foyer te horen.

In een tijd waarin we het gewend zijn om alles wat we willen meteen te krijgen, voelt vijf minuten in een rij staan als een eeuwigheid. Het is tevens de tijd waarin we de oncontroleerbare drang voelen om alles wat we ervaren kenbaar te maken aan de mensen om ons heen.

Wachtende bezoekers proberen het poortje te omzeilen, en de tribune te bereiken via een andere weg. Een medewerker van de schouwburg probeert ze tegen te houden, maar ze is niet bestand tegen het ongeduld van dit publiek. Op het moment dat ze aan een groepje bezoekers staat uit te leggen dat het allemaal bij de voorstelling hoort, glipt een ander groepje bezoekers langs haar heen.

Eenmaal door het poortje heen, ziet men op het podium tien kassameisjes zitten, hun blauwe uniforms fel verlicht door een grid van tl-balken, dat ook boven de tribune hangt. Dit beeld lijkt geconditioneerd gedrag te triggeren. Men probeert een goede plek in de rij te vinden, en verplaatst desnoods een stuk of drie keer. Er wordt in tassen gezocht, portemonnees worden alvast tevoorschijn gehaald, er worden briefjes uit jaszakken opgedoken.

De tribune is in een flauwere hoek opgesteld dan normaal, waardoor niet iedereen zicht heeft op het podium. Hoofden bewegen heen en weer om over de massa heen te kijken, belemmeren daardoor het zicht van de hoofden daarachter.

‘Hoe lang duurt het nog?’

‘Ik moet wel rekening houden met de parkeermeter.’

En dan is de voorstelling nog niet eens begonnen.

 

Ik geef dit publiek drie van vijf sterren.

One thought on “Ongeduld”

  1. N.B. De foto bij deze publieksrecensie heeft niets met deze voorstelling te maken. Dit publiek staat keurig te wachten voor de voorstelling Het Kanaal, zaterdag de 13e mei in de Operadagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *