Foto gemaakt door iemand in het publiek

De Biecht presenteert: Circus Biecht! door De Biecht – gezien op 26 januari 2017 in Theater Walhalla te Rotterdam

Dames en heren, hooggeëerde artiesten, jullie zijn in groten getale op komen dagen om in het knusse Theater Walhalla het publiek te aanschouwen. Zij hebben zich speciaal voor jullie op de smalle tribune gewurmd. Zij waren netjes op tijd en zitten nu klaar met hun biertje. We hebben voor jullie een bonte verzameling van acts samengesteld. Verwacht verwondering en vooral herkenning in deze revue van het Rotterdamse theaterpubliek.

We hebben mannen en we hebben vrouwen, we hebben doorgewinterde theaterdieren en jonge hertjes met lippenstift. Er zijn sjaals die binnen moeten worden gedragen en ironische skipakken uit de tweedehandswinkel. Er zijn vrouwen met kort haar en creatieve oorbellen en mannen met glanzende man buns en een baard.

Er is een brede, kale man die zich geen houding weet te geven tussen twee armsteunen, een meisje dat 3,5 uur aan dezelfde streng haar kan draaien, een man die zijn hoed op houdt en mensen die in een reflex “Oh jee” roepen bij het woord ‘goochelaar’.

Verwacht je moeder die met haar lach iedereen overstemt, je vader die zijn camera heeft meegenomen, je oom die een hoestbui krijgt zodra hij lacht. Verwacht jullie oude schoolgenoten die geen Nederlands kunnen.

Er zijn dijenkletsers en vroegklappers, telefoonspiekers en gangpadhangers. Mensen die stiekem foto’s maken van de rest van het publiek.

De clichés worden vertegenwoordigd door de vrouw met de voeten op de stoel, de opzichtige verzitter, de lange man die het zicht van de rijen achter zich blokkeert en niet te vergeten ‘De Commentator’: de kunstkenner die hardop benoemt wat hij of zij ziet, voor het geval de buurman even niet had opgelet.

Als klapper hebben we het groepje dat vooral gekomen is om elkaar te entertainen, maar dat is niet erg, want zij zijn de grootste afnemers van bier deze avond. De toegift zal bestaan uit mensen die hun laatste metro moeten halen. Helaas hebben de autoliefhebbers moeten afzeggen.

Ze zullen voor jullie zingen, ze zullen voor jullie opstaan, ze zullen clownsneuzen op en af zetten op commando. Ze zullen voor jullie klappen als ze weten waar ze hun bierglas moeten laten.

Geniet!